Чим є осіння депресія?


З приходом осені в заголовках ЗМІ доволі часто можна побачити слова “осіння депресія”. Давайте розберемося, чи насправді осінь приносить цей стан на заміну теплим літнім дням.

Коли мова йде про депресію, яка приходить у визначену пору року, в нашому випадку – осінь, то вірніше буде говорити не “осіння депресія”, а “сезонна депресія” (наук. – депресивний розлад із сезонним характером). Це говорить про те, що депресія може бути викликана не лише приходом осені, а й іншими порами року.

Все ж таки у сезонної депресії (СД) є визначена пора року, коли вона полюбляє приходити. Найбільш частою і важкою вона буває взимку, тому інколи її називають “зимовим блюзом” ( англ., blues від blue devils (блакитний диявол), якщо послухати класичні композиції цього напрямку, то вони добре передають меланхолію), а перші ознаки  цього недугу починаються з кінця осені, тому може складатися враження, що цей недуг більше пов’язаний із золотавою. Влітку СД проявляє себе дуже рідко, а весною майже не приходить, адже у більшості випадків весна приносить полегшення від “зимового блюзу”.

Поширеність СД коливається від 1% до 9% усього населення планети. Ці коливання залежать від місця проживання людей. Наприклад, у Флориді – це 1%, а на Алясці – 9%. В Україні таких досліджень немає, тому про поширеність у наших широтах ми не можемо говорити. Однак потрібно враховувати, що з приходом зими світловий день скорочується, а це один із основних факторів, які є причиною цього захворювання.

Проявляє себе сезонна депресія майже так само, як і класична (тут іде мова про критерії великого депресивного епізоду або клінічної депресії). Тому щоб виявити СД, використовують ті ж самі прояви, як і для класичної. До цих критеріїв належать:

  1. Пригнічений/поганий настрій (у дітей може бути роздратованість), який супроводжує людину більшу частину часу та майже кожного дня.
  2. Відсутність задоволення від життя або інтересу до нього. Втрата інтересу або задоволення повинна бути в усіх (або майже всіх) сферах життя і бути присутньою більшу частину часу та майже щодня.
  3. Надмірна самокритика та почуття вини. Людина може почувати себе нікчемною, поганою та нічого не вартою.
  4. Втомлюваність або втрата енергії майже щодня.
  5. Труднощі з мисленням, зниження концентрації уваги та труднощі з пам’яттю. Людині важко зосереджуватися на діяльності, яка раніше легко давалась. Можуть з’являтися труднощі із запам’ятовуванням та фокусування на пригадуванні лише негативних аспектів із життя (що поганого було і робилося).
  6. Труднощі зі сном. Найчастіше – труднощі із засинанням, поверхневий та неспокійний сон протягом ночі, часті пробудження або ж раннє пробудження після якого не вдається заснути. Також можлива підвищена сонливість, коли людина спить довше, ніж зазвичай.
  7. Зміни апетиту та ваги. Найчастіше людина починає менше їсти та втрачає вагу, однак може бути зворотний процес.
  8. Уповільнення рухів та виконання діяльності (людина починає все робити повільніше, ніж зазвичай) або ж навпаки надмірний неспокій, збудженість та метушливість.
  9. Думки про смерть. Виникають думки про те, щоб ненароком померти, планування або ж спроби вчинити самогубство.

Якщо ви дуже часто думаєте про самогубство або плануєте його скоїти, негайно зверніться до спеціаліста у сфері охорони психічного здоров’я (психолог, психотерапевт, психіатр) або сімейного лікаря.

Дуже важливо відрізняти сезонну депресію від тієї, яка не викликана зміною пори року. Адже від цього залежить стратегія та ефективність профілактики й лікування. Тому давайте визначимо, якими є прояви сезонної депресії у порівнянні з класичною.

Сезонна депресія приходить завжди у визначену пору року (напр., осінь або зима), а повне покращення приходить із початком іншої пори року (напр., весна). Класична ж депресія може приходити будь-коли і пов’язана з іншими факторами, а не зі зміною сезонів (напр., втрата роботи чи близької людини або довготривала дія стресу).

Щоб говорити, що людина має сезонну депресію, вона повинна мати прояви класичної депресії (СД не діагностується окремо від класичної) мінімум 2 рази в останні 2 роки (напр., попередні 2 зими пройшли з депресією). Тоді як для класичної депресії достатньо буде, щоб мінімум 5 із зазначених вище її проявів (обов’язково необхідно, щоб був пригнічений настрій або/і втрата інтересу або радості до життя) тривали мінімум 14 днів.

Залежно від пори року, сезонна депресія має свої особливі прояви. Взимку це можуть бути:

  • в’ялість та зниження енергії;
  • надмірна сонливість, бажання більше спати;
  • збільшення ваги та переїдання;
  • збільшення потягу до продуктів, які багаті на вуглеводи ( напр., щось солоденьке);
  • бажання більше бути наодинці.

Влітку частіше проявляються поганий апетит, втрата сну, надмірна збудженість та тривожність, агресивність та роздратування.

Важливо! Якщо у вас виникли підозри, що ви (або хтось із ваших близьких) маєте депресію, неодмінно зверніться до спеціаліста у сфері охорони психічного здоров’я (психолог, психотерапевт, психіатр) або сімейного лікаря. Самолікування та самостійна постановка діагнозу може зашкодити вашому здоров’ю.

Наразі немає чіткого розуміння, що є причиною появи сезонної депресії. Вчені й досі ведуть диспут про те, чи існує сезонна депресія взагалі? Однак багато досліджень говорять, що вона є. Дослідники СД висувають гіпотези, що причини криються в змінах роботи гормонів в організмі (найчастіше серотоніну та мелатоніну) і недостатку вітаміну “D”, які відповідають за апетит, сон, настрій та енергію. Ці зміни можуть бути викликаними коливаннями кількості денного світла (яке є природним антидипресантом) та порушенням циркадних ритмів.

Разом із цим вченим та лікарям вдалося виявити фактори, які можуть підвищувати ризики захворіти сезонною депресією. До основних відносять:

  • відстань до екватора. Чим далі людина живе від екватора (напр., Норвегія, яка славиться поширеністю депресії серед населення), тим вищі можливості, що людина захворіє СД ;
  • у жінок у чотири рази частіше діагностують СД. Однак такі показники можуть пояснюватися тим, що жінки частіше звертаються по психологічну допомогу, ніж чоловіки. Цей критерій потрібно обережно враховувати, однак і відкидати його ми не можемо;
  • наявність депресії в сімейному анамнезі (батьки, люди, які виховували тощо) також підвищує ризик розвитку цього недугу. Розуміння цього дозволить краще будувати профілактику та лікування депресії;
  • депресія та інші розлади настрою. Якщо людина має депресію або біполярний розлад, то під час зміни сезонів її стан може погіршуватися, тому важливо це враховувати для профілактики та  лікування;
  • підвищена тривожність або тривожні розлади. Доволі часто депресії передує надмірна тривога або тривожний розлад;
  • зловживання алкоголем або нарко-, алкозалежність. Ці фактори також часто передують депресії;
  • молодість. У молоді (15-30 років) діагностують депресію частіше, ніж у старшого покоління.

Сьогодні депресія є основною причиною інвалідизації, коли людина не здатна жити повним життям. За даними ВООЗ, близько 300 мільйонів людей страждають від депресії різних проявів. Разом із тим депресія є дуже дослідженим захворюванням, і сьогодні ми маємо ефективні методи її лікування. Це може бути як медикаментозне лікування, так і психотерапія. У наступній частині статті, я розповім про те, які існують методи попередження та лікування саме сезонної депресії.