Ми сваримося: що робити?


Якщо у вашій сім’ї або в близьких стосунках часто виникають конфлікти – не панікуйте і не приймайте поспішних рішень. Спробуйте з’ясувати, чому так?

Існує така думка, що в щасливих стосунках люди не сваряться… І це міф, з конфліктами стикаються всі пари, це нормально! Головне і, можливо, в цьому полягає складність – навчитися знаходити рішення, шляхи виходу з конфліктів.

Давайте з’ясовувати, як досягти цього.

  1. Бути чесним з собою. Усередині будь-якого конфлікту “лежить” незадоволена потреба. Наприклад, на “вершині айсберга” дружина кричить на чоловіка через не помиту посуду і розкидані шкарпетки. Задавши собі питання “Навіщо мені це?” багато разів, можна виявити, що всередині – потреба уваги.

Тоді замість того, щоб розбиратися у стосунках, обмінюватися взаємними обвинуваченнями, що не призводить до рішення. Варто поговорити зовсім про інше і в інших тонах 🙂

Буває, що отримати те, чого хочеться, можна іншим способом, наприклад, зустрітися з друзями або піти на виставку (все залежить від потреби).

пари, весілля, шлюб, стосунки

  1. Говорити про свої почуття і бажання прямо. Накопичені негативні почуття і емоції, які “виходять” під час чергової сварки, є результатом тривалої терплячості, яка, очевидно, була на шкоду собі, партнерові і сім’ї.

Дуже часто один або обидва партнери в парі намагаються стримуватися, не висловити відразу свою незгоду, згоджуються, щоб не сваритися, що в наслідку призводить до більш драматичних скандалів. Я не кажу, що потрібно уступати, але подумайте, як часто це саме ваша роль? Терплячість рано чи пізно лопається, це необхідно. І чи знає ваш улюбленець, що ви сердитесь, ображаєтеся або сумуєте, коли це робите?

  1. Ти мені – я тобі. Стосунки – це взаємний обмін душевними і матеріальними благами. Поговоріть з партнером, обговоріть, чого хоче кожен з вас в стосунках, що важливо і в якій формі (наприклад, проявом любові для одного може бути піклування, приготувати гарячий чай, а для іншого – допомога в прийнятті складного рішення, довгоочікуваний подарунок і т.д.)
  2. Право говорити “ні”, можливість відмови – повинна бути у кожного в стосунках. І здатність прийняти цю відмову з повагою до чоловіка. Зверніть увагу, якщо в ваших формулюваннях частіше звинувачуються вимоги, то варто їх переделать на прохання (розуміючи, що відповідь може бути не позитивною).

пари, весілля, шлюб, стосунки

  1. Гнучкість сімейних правил і звичок. Кожен з нас будує сім’ю на основі досвіду батьків, близьких, книг, фільмів і т.д. Наші уявлення про “правильне” можуть відрізнятися, тому важливо домовлятися про завдання, які виконує кожен уже в нашій сім’ї. При цьому ці завдання, ролі можна (і іноді потрібно!) переглядати з часу на час (так, йдучи у декрет, дружина не зможе забезпечити дохід у тій мірі, в якій була домовленість на попередньому етапі).
  2. Профілактикою і “лікуванням” здорових стосунків може стати окремий відпочинок, особистий простір. Чи є у вас захоплення або хобі, час, який ви приділяєте своїм особистим потребам, інтересам? Подумайте, адже саме будучи окремими особистостями, ви сподобалися один одному колись?
  3. Обговорюйте спірні питання “з холодною головою”. Перехід до обміну претензіями і грою “сам дурень”, підкріпленою емоціями, не допоможе вирішити жодного питання
  4. Компроміс часто є тимчасовим рішенням, адже обидві сторони уступають і ніхто не залишається задоволеним. Знайти такий варіант, спосіб вирішення конфлікту, при якому обидва учасники будуть задоволені – це мета і сенс конструктивних конфліктів.

пари, весілля, шлюб, стосунки

  1. Насолоджуйтесь щастям! Адже поряд з щасливою людиною можна побудувати щасливі стосунки. Почніть розвиватися і зверніть увагу на свої внутрішні потреби. Відповіді на багато питань знаходяться всередині вас 🙂
  2. Ми самі вибираємо, які стосунки підтримувати і залишатися в них. Навіть якщо здається, що ви стаєте жертвою обставин, ймовірно, є якась вигода, яка утримує вас тут. Будьте чесними з собою і осознайте, для чого вам це потрібно, і прийміть свою частку відповідальності за конфлікти і сварки.

Можливо, цей пункт є найскладнішим і може зайняти багато часу, щоб знайти відповідь на складне питання.

На будь-якому етапі і в будь-якій ситуації можуть виникнути труднощі. У таких випадках ви можете звернутися до професійного психолога й разом розглянути ситуацію з усіх боків.

пари, весілля, шлюб, стосунки

Якщо ви все-таки приймете рішення йти далі і укласти шлюб та весілля, з вашим партнером, то ми вам рекомендуємо відвідати сайт https://catarinakordas.com.ua/vesilni-sukni/, де ви знайдете вибір весільних суконь.

Завершуючи, варто відзначити, що конфлікти є необхідною складовою частиною нашого життя. Вони є прикладом прогресу і розвитку. Тому не потрібно уникати конфліктів, переносити їх або упертися – краще домовлятися, шукати нові шляхи і спробувати щось нове! Нехай ваші стосунки стануть такими, якими ви хочете їх бачити, разом із вашим партнером.