Здорові відносини з собою – які вони?


Здавалося б, що може бути простіше, ніж полюбити себе. Але не тут було, на практиці, виявляється, набагато простіше любити чужу людину, про яку мало що відомо, і є відчуття таємниці, ніж полюбити СЕБЕ – людину, яку знаєш з народження і пам’ятаєш усі свої стани та реакції ну і, звичайно , їх наслідки І згадуючи все це, стає зрозуміло, що прийняти і полюбити себе – означає прийняти і полюбити кожний свій стан і реакцію. А це непросто.

Що можна вважати здоровими стосунками із собою? Це можливість помічати свої справжні потреби та стану, не ігноруючи втому чи прояви соматичних проблем внаслідок виконання нелюбимих завдань чи спілкування з неприємними людьми. Це досягається шляхом відповіді на запитання: “що зі мною відбувається в даний момент?”, “Чи хочу я зараз бути тут із цими людьми?” Відповідаючи собі на ці питання, можна швидше відстежити напругу і вжити заходів турботи про себе та свої межі.

Здорові стосунки із собою – це прийняття себе як усередині, так і зовні, це любов до свого тіла, зовнішності, прийняття свого характеру та манери поведінки. Оскільки, якщо я не приймаю якусь свою рису характеру чи мені не подобається, то як я виглядаю, то, відповідно, здорових стосунків не буде. Любити себе – це хотіти помічати свої почуття, емоції та стани.

Без якісних відносин із собою може бути складно вибудовувати стосунки з іншими людьми. Якщо ви не знаєте, що потрібно, щоб було добре Вам, як тоді зрозуміти іншого? Якщо не знати своїх кордонів, то складно помітити межі людини, яка поруч.

Відносини із собою формуються ще в дитинстві з опорою на важливих дорослих, які є поряд. І часто буває, що якщо зазирнути всередину себе, там ми почуємо голос мами, класного керівника чи тренера з футболу, а не себе, який просто втомився та хоче відпочити. Саме в таких ситуаціях ми і робимо вибір або у бік себе, або у бік нав’язаних інтроектів. Можливість говорити «ні» чужому голосу всередині себе, і вибирати те, що зараз правда важливо і потрібно мені, незважаючи на думку оточуючих – це і є вибір себе, своїх кордонів та крок до налагодження стосунків із собою. Якщо ви любите себе – то ви знаєте себе, свої сильні та слабкі сторони, свої реакції. Це допоможе спокійніше поставитися до своїх реакцій і десь утримати себе під контролем, не займаючись самоїдством.

Любов до себе – це не гонка за звершеннями та не відповідність чиїмось стандартам чи нормам. Це здатність звертати увагу на те, в якому ви стані і що з вами відбувається. Все це і є усвідомленість, якої ми всі прагнемо.

Відносини із собою можна налагодити за допомогою психотерапії. Терапевт допоможе з ідентифікацією «сліпих плям» та проблем. З ним можна навчитися розпізнавати свої різні сторони та розуміти, як з ними жити комфортно та насолоду.

Як записатись на консультацію до психолога?

Ми проводимо консультації очно у Києві та онлайн.

Записатися Ви можете будь-яким зручним для Вас способом:

За телефоном: +380 98 358 38 68

Електронною поштою: info@trevog-bolshe.net

Або залишивши заявку на сайті: Записатися

Тут ви можете ознайомитися з цінами: Послуги та ціни