Міфи та правда про самооцінку


 

На сьогоднішній день є дуже багато питань про самооцінку: що це таке, навіщо вона взагалі потрібна… І багато джерел пишуть і відповідають на питання з цієї теми. У цій статті ми зібрали найактуальніші та найцікавіші міфи і спробували в них розібратися.

Міф 1. Самооцінка одна на все життя. Нема рації пробувати її змінювати.

Ні, самооцінка змінюється протягом життя. На неї впливають суспільство, повсякденні успіхи, відносини зі значними та близькими людьми, самопочуття, зрештою. Вона може змінюватися незалежно від зусиль і бажання людини, а може усвідомлено коригуватися, коли ми працюємо над собою і позбавляємося хибних переконань про себе. Останні є наслідком виховання та сприйнятливості до думки авторитетних людей. Так, “кістяк” формується в дитинстві, але доросла людина точно здатна думати, приймати рішення про себе та інших та будувати здорові стосунки.

Міф 2. Низька самооцінка – причина всіх бід.

Людина з низькою самооцінкою постійно порівнює себе з іншими – і на свою користь. Він важко приймає рішення, вкрай болісно реагує на критику, чекає від оточуючих схвалення і похвали, але важко може спиратися на позитивний зворотний зв’язок. Він витрачає багато сил на спроби сподобатися іншим та догодити їм. Йому складно відмовляти, тому часто робить те, що йому не подобається і не підходить.

Якщо говорити про зовнішні прояви, то людина з низькою самооцінкою не обиратиме роботу, яка їй цікава, не претендуватиме на добрі посади. Швидше, віддасть перевагу тій, з якою, на його думку, він зможе впоратися. У важких випадках низька самооцінка може призводити до депресій, нервових зривів та залежностей.

Міф 3. Самооцінка залежить від думки оточуючих.

Самооцінка на стадії її формування повністю залежить від думки значних оточуючих людей. Але якщо не вдалося сформувати стійке позитивне уявлення про себе в дитинстві та юнацтві, то людина шукатиме схвалення і надалі, болісно реагуватиме на його відсутність.         

Міф 4. Завищена самооцінка – це добре. Занижена – погано

Високу самооцінку нерідко плутають із марнославством та нарцисизмом, розцінюють як якість виключно негативну. Якщо дивитися на самооцінку як на ставлення до себе, то висока самооцінка має на увазі позитивне ставлення до себе та прийняття себе цілком і без умов. Це визнання своїх досягнень та адекватне сприйняття своїх недоліків. Якщо подумати, то саме цього прагне психотерапія. Завищена самооцінка, таким чином, стає швидше суб’єктивним ставленням людини з комплексами та невпевненістю у собі до людини з адекватною високою самооцінкою.

Що ж до самооцінки заниженої, то тут все складніше. Занижена самооцінка – це реальність нашого соціуму. Виховання та подальше соціальне життя побудовані на критиці, порівнянні з іншими, знецінення. Це формує у багатьох людей неадекватно критичне сприйняття себе та відповідні внутрішні діалоги — порівняння себе з іншими людьми чи самокритика, знецінення своїх переваг та здобутків. І, звичайно, така самооцінка сприймається як негативне явище. Хоча, за великим рахунком, це соціальна норма. І якщо це не впливає на життя людини негативно (так, так буває), то це не є негативним явищем, це норма.

Міф 5. Самооцінку закладають батьки.

Звісно, ​​у формуванні самооцінки беруть участь як батьки. Протягом життя ми отримуємо масу зворотного зв’язку про те, які ми, у чому наші сильні та слабкі сторони. Якщо автори цих висловлювань авторитетні для нас, їхня думка ляже черговою цеглиною на основу нашого знання про себе. Пізніше на цей фундамент укладаються наші здобутки та успіхи. Верхня частина цієї «будівлі» – здатність людини приймати себе, не відкидати незручні чи неулюблені сторони своєї особистості. Але все ж таки першими фундамент нашої самооцінки закладають саме батьки.

Міф 6. На самооцінку впливає настрій.

На самооцінку настрій не впливає, оскільки самооцінка це оцінка особистістю самої себе, своїх можливостей, якостей та місця серед інших людей. А ось настрій — це стійкий емоційний стан, він може бути різною інтенсивністю, що виявляється як загальний фон психічного життя людини і забезпечує переважання в ній емоцій певного спектру.

Міф 7. Щоб підвищити самооцінку, потрібно дуже довго та багато працювати з психологом.

Підвищення самооцінки – це абсолютно індивідуальний процес і, залежно від життєвої історії та актуального нинішнього стану, час буде витрачений різний. Комусь буде достатньо кількох консультацій психолога, а для когось можуть знадобитися роки терапії. Усі індивідуально.

Для того щоб визначити свій рівень самооцінки, пропоную Вам пройти невеликий тест.

Інструкція до тесту:

Визначте, наскільки ви згодні чи не згодні з наведеними нижче твердженнями, використовуючи для цього таку шкалу:

a) – повністю згоден; b) – згоден; c) – не згоден; d) – абсолютно не згоден.

Тест

  1. Я відчуваю, що я гідна людина, принаймні не менш гідна, ніж інші.
  2. Я завжди схильний почуватися невдахою.
  3. Мені здається, у мене є низка хороших якостей.
  4. Я здатний щось робити не гірше, ніж більшість.
  5. Мені здається, що мені особливо нема чим пишатися.
  6. Я до себе добре ставлюся.
  7. Загалом я задоволений собою.
  8. Мені хотілося б більше поважати себе.
  9. Іноді я відчуваю свою марність.
  10. Іноді я думаю, що я в усьому поганий.

№ Варіанти відповідей 

 

a

b

c

d

1

4

3

2

1

2

1

2

3

4

3

4

3

2

1

4

4

3

2

1

5

1

2

3

4

6

4

3

2

1

7

4

3

2

1

8

1

2

3

4

9

1

2

3

4

10

1

2

3

4

За кожну відповідь нараховуються бали відповідно до ключа. Рівень самоповаги дорівнює сумі балів, отриманої випробуваним.

Якщо у вас висока самооцінка, то, швидше за все, ви:

  • завжди знаєте, що сказати з того чи іншого питання,
  • відчуваєте впевненість, а не провину,
  • рідко турбуйтеся,
  • вірите, що здатні досягти цілей,
  • вважаєте себе рівним іншим людям,
    цікаві самі собі,
  • вмієте вирішувати проблеми, не вдаючись до маніпуляцій,
  • справляєтеся з життєвими колізіями, не впадаючи в паніку,
  • відстоюєте те, у що вірите.

Якщо у вас низька самооцінка, то, швидше за все, ви:

  • боїтеся залишатися наодинці з собою,
    сумніваєтеся у своїй здатності досягати успіху,
  • вибираєте «не тих» партнерів,
  • критикуєте інших,
  • не вмієте бути гнучким,
  • схильні відчувати сором з різних приводів,
    схильні до депресії,
  • ставите чужі інтереси вище за власні,
  • страждаєте на тривожність.

Якщо Ви виявили у себе якісь проблеми або щось з перерахованого вище спантеличило Вас, то ми завжди готові прийти Вам на допомогу і прийняти в нашому центрі.