День народження в умовах карантину – ще один привід для тривоги батьків чи можливість створити нові сімейні традиції?


Давайте розглянемо питання разом. На перший погляд, що можна зробити в обмежених умовах? Правильно, прийняти рішення «Святкуванню – бути!», адже куди направлені наші думки – туди і піде наша енергія, і у вас буде достатньо сил організувати найкращий у світі день народження для своєї дитини. Чому це важливо? Тому що ваша сім’я отримує додатковий ресурс для підтримання радості на час карантину. А радість долає стан тривоги, і ви незчуєтеся, як опинитеся на новій хвилі емоцій. Що потрібно робити?

Крок перший – прийняти ситуацію такою, як вона є. Бо на опір і негативні думки йде багато сил, а вони знадобляться вам для проявлення вашої внутрішньої креативності та фантазії, які давно вже чекають на вивільнення. Заспокоїлися? Тепер переходимо до наступного кроку.

Крок другий – обговоріть з дітьми, як вони бачать святкування свого дня народження. На цьому етапі будьте готові спокійно пояснити, яких правил безпеки слід обов’язково дотримуватися і чому. Може постати питання – чому не можна запрошувати друзів навіть в день народження. Потрібно обговорити й пообіцяти дитині, що це стане можливим, як тільки закінчиться карантин. А натомість підготувати сюрприз, наприклад, завчасно записати відео привітання від друзів і презентувати з самого ранку – так дитина відчує близькість і контакт навіть на відстані.

Крок третій – створіть сімейну традицію, ритуал. Використайте весь свій потенціал і креативність – продумайте вбрання в одному стилі, і цілий день ходіть так вдома, бо ви «банда»; зробіть колаж з фотографіями дитини та пригадайте історію її життя по роках, розповідаючи найцікавіші, найзахоплюючі миті життя; напишіть казку «Як ти з’явився на світ» (придумайте свою назву, яка вам найбільше співзвучна) і розкажіть в ній, як чекали та готувалися до появи маленького дива в сім’ї. Якщо дитина вміє читати, підготуйте і розкладіть по всій квартирі (будинку) маленькі записки,  в яких опишіть всі таланти і якості дитини. Придумайте сімейний челендж,  і підключіть всіх членів родини, створіть онлайн зустріч і проведіть його. Змонтуйте відео із записів про дитину, які у вас обов’язково збереглися і навіть накопичилися, і організуйте похід в «домашній кінотеатр», намалюйте квитки-запрошення. Якщо це складно, то запишіть відео-побажання для дитини, або зробіть презентацію фото з написами, і також організуйте похід до домашнього кіно.  Зробіть квест з пошуку головного подарунку, або викладіть доріжку з вирізаних долоньок, зірочок, сердечок до місця головного сховища.

Якщо на період карантину випало святкування першого рочку, то подаруйте свято собі і зробіть його тихим. Можете зробити книгу життя, або написати лист в майбутнє на 12, 16, 18 років і покладіть його в пляшку, або запишіть відео звернення, щоб також продемонструвати його через декілька років.

Якщо ваша дитина дошкільник – обирайте улюбленого персонажа і його суперсилу. Зробіть вечірку в стилі супергеройських вмінь, не забудьте розказати та про свої супергеройські сили, а також бабусь, дідусів, кота, песика, хом’яка й інших домашніх тварин. Створіть цілу сагу про домашніх супергероїв і обов’язково випробуйте їх, зніміть про це кіно, або створіть комікс.

Якщо ваша дитина молодшого шкільного віку, поцікавтеся, що роблять їх улюблені відеоблогери, тут можуть виручити челенджі, майстер-класи створені власноруч. Наприклад, спільне випікання торту, тістечок, кексів, і пам’ятайте – важливий і сам процес, а не лише результат. Не бійтеся показувати дітям, що ви чогось не вмієте, ви навчаєте їх вчитися. Або підготуйте танок на пісню їх улюблених виконавців, або заспівайте цю пісню, навіть якщо не вмієте, – дитина обов’язково оцінить ваші старання. Поцікавтеся улюбленою книгою або персонажем і вживіться в цю роль. Що б ви з цього не зробили – діти обов’язково оцінять ваші старання зблизитися.

Якщо ви опинилися поруч з підлітком, робіть все з великою обережністю: якщо ви раніше не робили нічого схожого, дитині відразу важко буде прийняти нову поведінку батьків і перестроїтися. Якщо боїтеся, що реакція може бути різною і ви з нею не впораєтеся – слід обмежитися записочками – їх приємно і безпечно читати в будь-якому віці.

І наостанок, після святкування дня народження, можливо на наступний день, отримайте зворотний зв’язок від дитини: обговоріть разом, що сподобалося, що б хотілося змінити, що вразило найбільше, і враховуйте це, а можливо навіть і зробіть.

Фантазуйте і пам’ятайте, що ваша родина отримала додатковий шанс на близькість. Використайте його!  Танцюйте, співайте, малюйте, смійтеся і радійте! Нехай вашою супер силою буде радість від життя!

Пишіть свої ідеї в коментарях, діліться фото, і пам’ятайте – Ви найкращі батьки для своїх дітей!

І нехай свято на карантині – буде святом, і жодні обмеження не псуватимуть настрій