Чого бояться вагітні?


Період виношування дитини займає особливу роль в житті жінки. В цей час в її душі змішуються одночасно почуття радості від усвідомлення того, що всередині зародилося життя і захоплюючої дух хвилюючої тривоги і навіть поява страхів, які можуть бути дуже різними. Під час вагітності нерідко виникають неприємні переживання, пригнічений або роздратований стан, думки, що лякають, болісні сновидіння, якими хочеться поділитися з кимось, але боязно: а раптом не зрозуміють, або, гірше того, засудять?

Основними страхами у вагітних є:

  • за здоров’я дитини в утробі;
  • за ресурси свого організму для реалізації ролі матері (можливість виносити і народити малюка);
  • за спадковість (генетичні захворювання);
  • за можливість сім’ї виховати і забезпечити дитину всім необхідним.

Ці страхи є породженням підсвідомості, і в моменти психічної нестабільності, яку викликає гормональна перебудова в період вагітності, вони дають про себе знати найбільш непередбачуваним чином. Так, підвищується загальний рівень тривожності вагітної, можуть бути порушення сну, втрачається апетит аж до відмови від їжі.

Треба не забувати, що тривожність під час виношування дитини – цілком звичайне явище, але потрібно вчасно помітити негативний вплив страхів на життя вагітної.

Чи можна попередити розвиток страхів під час вагітності? Так, це можливо. Адже в формуванні страху вагітної жінки величезну роль відіграє її суб’єктивне сприйняття і розумова переробка інформації, що надходить, яка супроводжується відповідними емоціями.

Тому для конструктивної боротьби зі страхами у вагітної необхідно не допускати появи нелогічних висновків, що призведе до усунення тривожності і успішної боротьби з нав’язливим занепокоєнням вагітних. Корисно також усвідомити причини страхів.

Що може бути причинами страхів у вагітних жінок?

  1. Невідоме лякає. Відсутність у жінки інформації про пологи та післяпологовий період закономірно підвищує тривогу, яка стає захисною реакцією організму.
  2. Зміна звичного і буденного. Цілком природно, що з народженням дитини життя жінки стає іншим – походи на роботу змінюються знаходженням вдома, звичні заняття і хобі заміщуються турботою про малюка, яка займає весь вільний час. Зміна звичного способу життя також лякає майбутню маму.
  3. Перевтомлення, фізичне виснаження. Вагітність – це тяжка праця для організму, який використовує всі свої ресурси.
  4. Новий ступінь відповідальності. На тлі постійної перевтоми і виснаження виникає почуття тривоги через обов’язки і справи, які зваляться з народженням дитини. Мама боїться, що не впорається з новою для себе роллю і відповідальністю за життя і здоров’я маленької людини.
  5. Негативний досвід оточуючих. Страх також формується на основі історій, які переслідують вагітну в повсякденному житті: розповіді мами, бабусь, подруг про материнство як про щось непосильне і жахливе.

Виявити ж справжні причини страхів у вагітної і пропрацювати їх допоможе психолог. Турбота жінки про свій психоемоційний стан в період вагітності – це турбота і про внутрішньоутробну дитину!

Які види страхів бувають у жінок під час вагітності?

  • Страх невідомості виникає зазвичай на ранньому етапі вагітності. Він цілком логічний, тому що ми можемо лише припускати, з чим зіткнемося на шляху майбутнього батьківства. Пам’ятайте про те, що часто причиною нашої тривоги є нестача інформації, але довіряйте перевіреним джерелам при її пошуку. Знайдіть жінку, яка близька вам своїми поглядами на життя, сімейними пріоритетами, має позитивний досвід пологів і материнства. Якщо у вас довірчі відносини, вона чесно поділиться своїми переживаннями і сумнівами щодо своїх вагітності і пологів, при цьому не стане відкривати зайві подробиці, про які ви дізнаєтеся свого часу.

Якщо в оточенні, навпаки, є бажаючі розкрити всі тонкощі і «жахи» процесу, намагайтеся обмежити ваше спілкування або звести його зовсім нанівець.

  • Страх смерті. Складність і відповідальність виношування і народження дитини породжує думки про те, що жінка втрачає здоров’я і життєві сили, яких може не вистачити при пологах. У зв’язку з цим виникає страх смерті. Він супроводжує людину на всіх етапах її життя і є запорукою його збереження, тобто боятися смерті – цілком природно. Але, змішуючись з коктейлем гормонів, які активізують ресурси організму і впливають на мозок і центральну нервову систему, а також на психіку особистості, виходить «ядерний вибух», з яким не в змозі впоратися емоційно нестабільна жінка.
  • Страх за близьких людей. Дитина привносить корективи в звичний побут людей, тому вагітні часто бояться, що поява малюка може негативно позначитися на близьких людях, з якими вони не зможуть спілкуватися і бачитися, як раніше.
  • Страх за своє материнство. Для жінки, яка народжує вперше і не мала раніше досвіду спілкування з немовлям, нова роль завжди хвилююча і викликає природну розгубленість і підвищену тривогу ( «чи все я роблю правильно?»), особливо в перші тижні після виписки з пологового будинку.
  • Страх майбутнього. Народження дитини – це новий етап в житті, який спричиняє зміни, і заплановане може не здійснитися або здійснитися не так.
  • Страх за здоров’я і розвиток дитини (плода). Це боязнь позаматкової або завмерлої вагітності, страх патологій розвитку плоду, мертвонародження або травмування дитини під час пологів. Здоров’я малюка і його збереження – одна з найважливіших турбот при вагітності, так як не завжди можна особисто на щось вплинути. Вагітна залежна від навколишніх факторів: лікаря, екології, непередбачених подій і т.п. У сучасному світі немає апаратів, які б могли відображати в он-лайн режимі внутрішньоутробну життєдіяльність вашого малюка, зате є УЗД, КТГ та інші процедури, що дозволяють мати об’єктивну картину розвитку плода. Спілкуйтеся і співпрацюйте з лікарем жіночої консультації. Він відстежує всі аналізи, які ви здаєте, стежить за показниками розвитку вагітності. У разі необхідності, він завжди дасть знати про те, що існує загроза вашому з дитиною комфортного стану. Записуйте питання, які ви хочете обговорити з фахівцями в міру їх виникнення, цікавтеся під час прийому.
  • Страх болю. Найсильніший і всеосяжний страх, який переслідує жінку протягом всієї вагітності. Вона починає боятися страждань за розповідями знайомих, які вже народили або ж за власними знаннями. Біль не буває однаковим, тому невідомість своїх майбутніх відчуттів лякає. Розберіться, що насправді стоїть за страхом пологів – новий досвід або те, що за ним піде? Пам’ятайте про те, що це біль, який жінка здатна прожити, інакше людство б не вижило. Існують школи та курси підготовки до пологів для сімейних пар і індивідуально, консультації перинатальних психологів, доступні книги і журнали, спільноти, яким ви довіряєте і послугами яких ви можете скористатися.
  • Страх пологів. Найчастіше проявляється гостро ближче до терміну пологів і охоплює жінку повністю. Щоб його уникнути або мінімізувати, вагітні відвідують спеціалізовані курси, на яких вчаться, як поводитися під час пологів, прийомам знеболювання і навичкам спілкування з новонародженими.
  • Страх народити раніше строку зазвичай виникає ближче до завершення вагітності. В цей час жінка вже відчуває активні ворушіння малюка всередині себе. Пам’ятайте, що у вас є внутрішній помічник – ваша дитина. Довіртеся їй, розкажіть відверто про те, що вас турбує, поділіться сумнівами і тривогами і прислухайтеся до її рухів. Спробуйте уявити себе на її місці. Напишіть собі відповідь від її особи або намалюйте малюнок – те, що вам захочеться зробити в момент вашого діалогу без присутності сторонніх осіб.
  • Страх нового простору (пологового будинку). Особливо поширений серед жінок, які ніколи не лежали в лікарні. Одним з кращих рішень в цій ситуації може бути похід в пологовий будинок на екскурсію з метою подивитися зсередини на палати, пологові зали та відділення своїми очима.
  • Страх «порватися» під час потуг або пережити епізіотомію. На практичних курсах підготовки до пологів скористайтеся рекомендаціями фахівця і виконуйте вправи для зміцнення інтимних м’язів.
  • Страх професійної некомпетентності медичних фахівців під час пологів заснований на ефекті «емоційного прилипання» до негативного досвіду жінок, які вже народжували і веде до підозрілості, недовірливості до лікарів, підвищує напругу в тілі.
  • Страх власної непривабливості в зв’язку з вагітністю та пологами. Жінка боїться погладшати, боїться розтяжок або в’ялості на шкірі, боїться змін грудей і т.д. Виникає такий страх через негативний досвід оточуючих і нав’язливі оповідання з інтернету. У боротьбі з ним допоможе підтримка чоловіка і рідних, а також знання про способи відновлення організму і фігури після пологів.

 

 

  Що можна порадити вагітній жінці, схильної до надмірного неспокою і страхів?

  • Планувати вагітність, заздалегідь проходити медичне обстеження перед зачаттям дитини і вести здоровий спосіб життя (обстеження на інфекції, в разі потреби записатися на консультацію лікаря-генетика, виключити куріння).
  • Не соромитися ставити всі актуальні питання своєму акушер-гінекологу не лише при плановому відвідуванні його кабінету, а й за допомогою сучасного електронного і телефонного зв’язку.
  • Обмежити свою присутність в інтернет-форумах-обговореннях вагітних, особливо їх негативного досвіду в темі виношування і пологів.
  • У період вагітності вчасно робити ультразвукове дослідження (в 11-14 тижнів, 19-22 тижнів, 30-34 тижнів).
  • Записатися на прийом до психолога, поділитися своїми переживаннями, виявити справжні причини погіршення психоемоційного стану, знайти вихід із ситуації.
  • Управляти власними негативними думками та емоціями, не “накручувати» себе і не перетворюватися на панікера.
  • Переключитися на приємні думки, сфокусуватися на хорошому в своєму житті, помічати гарне навколо себе.
  • Направити себе в дію, що приносить радість і задоволення (наприклад, рукоділля або малювання). Подивитися добрий фільм, послухати класичну музику, сходити в театр або на виставку.
  • Рухатися, звичайно, розумно терміну вагітності (прогулянка, гімнастика, плавання).
  • Створити комфортну домашню обстановку (спілкування з близькими, сімейні традиції або зміна інтер’єру в квартирі).
  • Регулярно проводити релаксацію (повільне глибоке дихання в зручній позі під спокійну музику).
  • Частіше гладити свій животик – спілкуватися з малюком, говорити йому, як сильно його люблять і чекають в родині. І обов’язково долучати до такої розмови тата малюка.
  • Відвідувати курси психологічної підготовки до пологів і заняття в «Школі материнства» при пологових будинках або онлайн. Адже достовірна інформація здатна кардинально змінити ситуацію – головне, щоб жінка сама захотіла цих змін.

В результаті, правильний акцент на материнстві допоможе вагітній жінці уникнути непотрібних страхів і почувати себе комфортно!